Hvis du ejer et hus, har du sikkert en del udgiftsposter. Blandt andet skal du afbetale på dit boliglån, du skal betale ejendomsskat og meget mere. Derfor er det også kun forståeligt, at du gerne vil spare, hvor du nu engang kan. Her kommer energioptimering af dit hus ind i billedet.
Når du energioptimerer dit hus, sørger du for, at energien inde i huset bliver brugt på den mest optimale facon. Det kan du gøre på flere forskellige måder. Blandt andet kan du sørge for, at dine vinduer er tætte, så de holder på varmen. Ligesådan er der også en række andre tiltag, du kan gøre, når du gerne vil optimere energiforbruget i din bolig. Dem kan du læse meget mere om i det følgende.
Hvad er energioptimering af hus?
Inden du får af vide, hvordan du kan energioptimere dit hus, er det en god idé at få klarlagt, hvad energioptimering af hus egentlig er. Energioptimering dækker over flere forskellige tiltag, der alle har til formål at gøre dit hus mere tæt og nedbringe din varme- og elregning. Blandt andet kan du gøre følgende:
- Isolere taget
- Isolere loftet
- Isolere og foretage en tætning af husets ydervægge
- Isolere under gulvet
- Isolere kældergulv
- Isolere kældervægge
- Isolere sokkel samt fundament
- Udskifte dine vinduer eller ruder
- Forbedre eller udskifte dit varmeanlæg
- Anskaffe en ventilation, der genbruger varme
- Isolere vand- og varmerør
- Udskifte dine pumper i huset
- Udskifte dine termostater
- Udskifte eller isolere dine varmtvandsbeholdere eller varmevekslere
Disse fordele får du ved energioptimering af dit hus
Når du energioptimerer dit hus, opnår du flere fordele. Nogle af tiltagene gør dit hus mere behageligt at bo i. Hvis du for eksempel efterisolerer hele huset, eller dele af det, vil du opleve, at huset er mere lunt og komfortabelt at opholde sig i.
Der er også mange, der energioptimerer deres hus, så de kan spare penge på deres løbende udgifter. Blandt andet vil du opleve, at din varmeregning bliver mindre, når du isolerer dit hus. Ligesådan kan du også spare en del på elregningen ved at anskaffe hårde hvidevarer, der er energioptimeret.
Der er også nogle, der energioptimerer deres hus af miljømæssige hensyn. Når dit hus er grundigt isoleret og optimeret, anvender du nemlig ressourcerne mere hensigtsmæssigt. Det er ikke kun godt for din pengepung, men også for miljøet.
Endelig er der også nogle der vælger at energioptimere deres hus, så de bedre kan sælge det inden for den nærmeste fremtid. I dag bliver der nemlig udarbejdet en såkaldt energimærkningsrapport, når du gerne vil sælge dit hus. I rapporten fremgår det, hvor energivenligt dit hus er. Her er der ingen tvivl om, at langt de fleste købere foretrækker et energivenligt hjem.
Sådan sparer du på energien i dit hus
Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan spare på energien i dit hus. Først og fremmest bør du skele til, hvornår dit hus er blevet opført. Hvis huset er fra 1970’erne, eller endnu ældre, er det vigtigt, at det bliver efterisoleret grundigt. En af de ting der bliver gjort rigtig meget er at få lavet en hulmursisolering af dit hus, for at holde på varmen – og med de energipriser der i øjeblikket – Kan investeringen være tjent hurtigt hjem. Det kan også være muligt at søge tilskud til din energirenovering – Det kan du læse mere om og ansøge om på sparenergi.dk.
At dit hus er af nyere dato, er dog ingen garanti for, at det er konstrueret hensigtsmæssigt i forhold til energioptimering. Derfor bør du også tjekke dit hus energimærkningsrapport. Det vil give dig et svar på, hvor energivenligt dit hus egentlig er.
Der er mange forskellige måder, hvorpå du kan isolere dit hus. Måske er det nødvendigt at efterisolere hele huset, eller måske kan du blot nøjes med mindre dele af huset. Det kommer helt an på dit hus’ nuværende tilstand.
Opvarmningsformen har naturligvis betydning for din varmeregning. Nogle varmekilder er nemlig dyrere end andre. Blandt andet er det dyrere at anvende elvarme eller olie- eller naturgasfyr. Til gengæld er det billigere at have fjernvarme. Derfor bør du også overveje at skifte varmekilde, når det kommer til energioptimering af dit hus.
Energioptimering af dit hus – sådan ved du, at det er tid
Måske ved du ikke helt, om det er tid til at energioptimere dit hus. I så fald er der forskellige parametre, som du kan tage et kig på.
Hvis du bor i et hus, der er fra 1980 eller senere, bør din varmeregning, som udgangspunkt, ikke overstige 15.000 kr. om året. Bor du derimod i et hus, der er opført efter 1980, bør din varmeregning ikke overstige 10.000 kr. årligt.
Overstiger din årlige varmeregning disse beløb, bør du overveje at energioptimere dit hus. Det vil helt klart spare dig for en del penge på dine varmeregninger fremadrettet.
Afsæt et budget til energioptimering af dit hus
Energioptimering af dit hus er en økonomisk investering. Derfor er det også et projekt, som der koster penge nu og her, men som til gengæld vil spare dig for penge på sigt.
Af den grund er det også vigtigt, at du sikrer dig, at du har råd til energioptimeringen. I første omgang skal du nemlig betale for blandt andet materialer, løntimer og så videre. Derfor bør du afsætte et budget til, når du gerne vil energioptimere dit hjem.